Raskaskoneasentaja Eetu Turunen:

”Ala on sellainen, että vain tekemällä oppii, kannattaa rohkeasti lähteä kokeilemaan millaista työtä tämä on”

26-vuotias raskaskoneasentaja Eetu Turunen viihtyy isojen koneiden kanssa: ” Tämä on monipuolista hommaa, eikä yksikään päivä ole samanlainen toisen kanssa.”

Vapaa-ajallaan Eetu tosin haluaa tehdä kaikkea muuta kuin olla autojen ja koneiden kanssa tekemisissä. ”Työt tehdään työpaikalla ja vapaa-ajalla voi sitten viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa ja pelata tietokonepelejä”, kuvailee Eetu tavallisen nuoren elämää. Työajat ovat säännölliset, kaivoskeikkatöitä lukuunottamatta.

Ensimmäinen mielikuva maanrakennuksen raskaiden koneiden asentajan työstä saattaa olla, että sehän on raskasta ja likaista hommaa. Eetu Turunen kumoaa tämän kuitenkin iloisesti hymyillen ”Onhan työ fyysistä, mutta ei raskasta, koska meillä on niin paljon apuvälineitä. Ja mitä tulee likaisuuteen, niin kaikki koneethan pestään ennen korjaamolle tulemista, aika lailla omista työtavoista on kiinni likaisuus.”. Tarkennetaan vielä, että kun puhutaan raskaskoneista, puhutaan kiviautoista, isoista porakoneista ja puskukoneista, joilla touhutaan kaivoksilla.

Joensuulainen Eetu Turunen on ollut pienestä pitäen isänsä mukana autokorjaamoilla, innostus asentajan ammattiin on saanut kipinän jo kauan aikaa sitten. Raskaskoneasentajaksi Eetu päätyi kuitenkin sattuman kautta. Autoasentajan koulutuksen omaavana häntä pyydettiin korjaamaan pakettiautoja kuljetusfirmassa. Hyvin menneiden keikkojen jälkeen Eetu pyydettiin töihin yritykseen ja siellä hän pääsi astetta isompien koneiden kimppuun, korjaamaan kuorma-autoja.

 

”Työ on fyysistä, muttei raskasta, kun meillä on niin hyvät apuvälineet”

 

Neljä vuotta sitten Eetu haki Hartikaiselle töihin maanrakennuspuolelle vielä isompien koneiden kanssa töihin, eikä hän ole katunut ratkaisuaan ”Työpaikalla on hyvä henki ja Hartikainen on tosi luotettava työnantaja. Kaikki asiat hoituvat sovitun mukaisesti ja sellainen ominaisuus on työnantajassa tärkeää”. Itse työtä Eetu kuvaa monipuoliseksi ”Joka päivä on vähän erilainen. Saan kunnostaa irtonaisia osia, tai moottoreita ja vaihteistoja erilaisista koneista. Lisäksi välillä on keikkatöitä kaivoksilla, mikä tuo lisää monipuolisuutta työpäiviin”, kuvaillee Eetu Turunen.

Ajoneuvoasentaja voi siis lähteä korjaamaan isoja maanrakennuskoneita, Eetu on siitä hyvä esimerkki. ” Tämä ala on sellainen, että tekemällä oppii ja oikeastaan vain tekemällä voi oppia. Alalle ei ole varsinaista koulutusta, mutta onneksi Hartikaisella perehdytys toimii todella hyvin. Kokeneemmat asentajat auttavat aina kun apua tarvitsee.”, Eetu kertoo ja jatkaa samaan hengenvetoon ”Suosittelen kyllä nuorille alaa, jos vaan koneet ja asentaminen kiinnostaa. Ei sitä kannata pelätä, että ei ole suoraa koulutusta. Täälläkin merkit kouluttavat tiettyjen koneiden ominaisuuksiin ja kaiken lisäksi palkkaus alalla on hyvä”.

eetu_turunen_jns (1 of 3)web.jpg

Hartikainen saa kiitosta Eetulta myös asianmukaisista ja hyvistä työolosuhteista. Korjaamohallit ovat tosi siistejä ja apuvälineet kunnossa raskaiden koneen osien liikuttamiseen. Korjaamolla on käytössä mm. siltanosturi, hydraulisia apuvälineitä sekä sähkökiristin. Osia ei siis tarvitse irrotella ja liittää takaisin yhteen käsivoimin jättimäisillä jakoavaimilla.

Työturvallisuudesta pidetään Hartikaisella myös huolta ”Kaikilla meillä on tietenkin suojalasit ja suojakengät. Isojen osien suhteen tehdään aina tarkat nostosuunnitelmat ja niissä pysytään aina. Kaikkien yhteisellä vastuulla on pitää huoli, että lattioilla ei loju mitään ylimääräistä”, Eetu kuvailee.

Kun Eetulta kysytään hienoa muistiin painunutta hetkeä tai onnistumista Hartikaisella, hän kuvailee tilannetta, missä hän koitti yksin irrottaa vaihdelaatikon lukkosokkaa, mutta se on yksin käytännössä mahdotonta. Selän takaa avuksi tuli yrityksen toimitusjohtaja ”Siinä oli hieno tunne, että työntekijöitä arvostetaan, kun toimitusjohtaja pitkän uran tehneenä tulee auttamaan käytännön hommissa. Täällä ymmärretään mitä asentajan työ on ja sitä arvostetaan”, kehuu Eetu työnantajaa lisää ja jatkaa ”Tuleehan noita onnistumisen tunteita usein muutenkin, kun isojen koneenosien kanssa tekee töitä ja saa niiden ongelmia ratkaistua.

Loppuun Eetulta kysyttäessä miksi kannattaa tulla hänen työkaverikseen Hartikaiselle hän vastaa ”Täällä on siisteimmät tilat ja parhaimmat työkalut mitä on nähnyt eri halleissa. Lisäksi porukan henki on hyvä ja kaikkia autetaan alkuun, kun on uusi yrityksessä. Kannattaa lähteä alalle, itsekin nopeasti pääsin eroon alun epävarmuuksista, että mitä jos mokaa isojen koneiden kanssa. Mutta niin hyvin autetaan toinen toisiamme, että kaikki uudetkin asentajat oppivat ammattilaisiksi hetkessä, jos vaan halua ja asennetta on”.

 
Teksti: Sanna Valkeejärvi 
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista