Poravaunujen asentaja Pekka Väisänen

Kaivoksella työn vaihtelevuus ja monipuolisuus kiehtoo: ”Tässä myös oppii koko ajan lisää”

Poravaunujen asentaja Pekka Väisänen löytää paljon hyvää työstään Terrafamen kaivoksella, monipuolisten päivien lisäksi työkaverit ja henki työpaikalla saavat kiitosta.

Pekka Väisänen toimii Hartikaisen Terrafamen kaivoksella poravaunujen asentajana. Hän haki paikkaa vuosi sitten ja on viihtynyt hyvin. ”Olin 17 vuotta metsäkonekuljettajana, tein sitä Suomen lisäksi Keski-Eurooppaa myöten, paljon ehti nähdä siinä ajassa, mutta silti tuli sellainen olo, että halusin jotain muuta”, kertoo Pekka väylästään asentajaksi Hartikaiselle.

Metsäkoneen kuljettajana pääsee tekemään paljon omatoimisia asennushommia, koska metsässä ollaan koneen kanssa yksin. ”Samalla kokemuksella kyllä onnistuu tämäkin asennushomma, varsinkin kun täällä saa hyvää perehdytystä itse koneisiin kokeneemmilta asentajilta.” Pekka kehuu.

Kiinnostus konepuolelle asentajaksi on tullut Pekalle sukulaisten ja harrastusten kautta. Nykyäänkin vapaa-ajalla Pekka on tekemisissä omien koneiden kanssa, paitsi syksyllä, kun aika kuluu metsästyksen parissa.

Pekka kertoo, että on viihtynyt hyvin Hartikaisella uudella alalla. ”Metsäalaan verrattuna on todella mukavaa, kun työpaikalla on muitakin ihmisiä. Ja täällä on hyvä henki sekä porukka. Säännölliset tauot tekevät päivistä myös mukavampia ja jaksaa paremmin päivän työt.”

 

Työrytmi ja työkaverit saa kiitosta Pekalta ”Viihdyn Hartikaisella, tämä on hyvä paikka olla töissä”.

 

”Onhan täällä Terrafamella myös puitteet muutenkin kohdillaan. Täällä on panostettu työtiloihin ja myös taukotiloihin. Se on tosi tärkeää, että työ välillä katkeaa ja pääsee juttelemaan työkavereiden kanssa jostain ihan muusta.”, avaa Pekka työarkea kaivoksella.

Työhön haastetta tuo välillä Suomen talvi ja olosuhteet. Mutta niistäkin selviää hyvällä suunnittelulla. ”Kenttätyötä kun tehdään, niin välillä on kylmä ja pitää miettiä tarkkaan mitä laittaa päällensä ja suunnitella työ hyvin ennakkoon, eikä sitten pakkasessa miettiä mitä pitäisi tehdä. Ja onneksi sisätilat ovat lämpimät ja positiivista on, että saa olla ulkona työpäivän aikana.”, Pekka kuvailee työn haasteita.

Hyviä puolia Pekka löytää paljon ja kannustaa alalle nuoria ja alanvaihtajia. ”Jos on vaan jonkun verran käsitellyt koneita, niin aivan varmasti hyvin pärjää. Asenne pitää olla kohdillaan koneita kohtaan, kun tehdään tällaisten isojen välineiden kanssa töitä. Myös kärsivällisyyttä ja oma-aloitteisuuta vaaditaan, se ottaa oman aikansa oppia, mutta kyllä se kaikki oppiminen ja tekeminen sitten palkitseekin.”

Hartikaisella perehdyttäminen toimii kokeneiden asentajien toimesta ja koneiden valmistajat järjestävät koulutuksia. ”Pakkohan tässä on kouluttautua koko ajan, kun koneet automatisoituvat ja niitä pitää silti osata korjata. Se tuo työhön myös mielenkiintoa ja vaihtelevuutta. Mitä enemmän on tietotekniikkaa koneissa, sitä enemmän tulee vianhakutehtäviä ja onnistumisen tunteita, kun saa asiat korjattua.”, Pekka avaa asentajan nykypäivän arkea.

pekka_väisänen_terrafame (2 of 3)web.jpg

Työ ei siis ole enää samanlaista kuin vaikka 10 vuotta sitten. Työssä käytetään paljon enemmän apuvälineitä, eikä käännellä raskaita muttereita käsin. Mutta silti työ pitää ihmisen kunnossa ” Täällä tulee paljon enemmän liikuntaa huomaamatta kuin aiemmassa työssä. Kun liikkuu päivän aikana tasaisesti, huomaa, että jaksaa vapaallakin liikkua paljon paremmin. Lisäksi sitä kantaa raskaita työkaluja mukanaan, niin huomaamatta saa kunnon treenin välillä.” Pekka naurahtaa.

Pekka kertoo viihtyvänsä hyvin Hartikaisella. Työkaverit ovat kokeneita ja mukavia. Sen lisäksi työn vaihtelevuus ja monipuolisuus kiehtoo. Eikä työrytmikään pelota Pekkaa ”Se oli minulle jopa houkutteleva tekijä hakea tänne töihin, että tehdään 4 päivää töitä ja 4 päivää ollaan lomalla. Eihän tavallisessa kahden päivän viikonlopussa oikein ehdi tehdä mitään, nyt voi suunnitella pitkiin viikonloppuihin kaikkia vapaa-ajan juttuja paremmin, kun tiedän ne viikonloput ajoissa.”

Pekka kannustaa hakemaan Hartikaiselle töihin ”Tämä on todella hyvä paikka olla töissä. Tekevälle järjestyy aina hommia, jos niitä vaan haluaa tehdä. Ja tässä oppii koko ajan lisää.”

 

Teksti: Sanna Valkeejärvi 
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista