Voisiko Volvon täyssähköauto tai lataushybridi olla Perfect Match sinulle?

Volvo – ladattavien 1.

Volvo saavutti ensimmäisen sijan ladattavien henkilöautojen rekisteröinneissä Suomessa vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla. Ykköspaikka irtosi kaikkiaan 2535 ladattavalla autolla, joka on yli puolet (55,4 %) kaikista kuuden kuukauden aikana rekisteröidyistä Volvoista. Suunta on oikea kohti Volvon tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2040 mennessä. Tavoitteeseen päästäkseen, Volvo aikoo saada 50 prosenttia vuosittaisesta automyynnistä koostumaan täyssähköautoista vuoteen 2025 mennessä. Voit lukea lisää Volvon ilmastotavoitteista Volvon sivuilta >.

Suomeen Volvon ladattavat hybridit tulivat vuonna 2013 ja täyssähköautot 2020.

Täyssähköauton tai lataushybridin lataaminen

Suurin muutos ja pohdinnan aihe vaihdettaessa polttomoottoriautosta ladattavaan hybridiin tai täyssähköautoon on monesti auton lataaminen. Miten lataan, missä lataan ja paljon se maksaa? Lataustapoja ja -paikkoja on monenlaisia ja niistä pitäisi löytää se omaan tarpeeseen paras.

Sähköauton voi ladata pääsääntöisesti kolmella tavalla: peruslatauksessa esimerkiksi yön yli, pikalatauksessa kauppa-asioinnin yhteydessä tai suurteholatauksessa, kun halutaan nopein mahdollinen akun uudelleenlataus.

1.Peruslataus sopii kaikille ladattaville autoille, myös pistokehybrideille. Se on yleensä halvin ja helpoiten saatavilla oleva latausmuoto. Sähköautot latautuvat peruslatauksessa täyteen noin 6–7 tunnissa, mikä sopii hyvin kotona yön yli, tai työpaikalla ladattavaksi. Peruslataukseen tarvittavat laite- ja asennuskustannukset ovat melko edullisia ja tästä syystä yleisiä koteihin ja työpaikoille asennettavia latauslaitteita.

Autotalo Hartikaiselta voit ostaa Volvon latauspisteen kotiisi 890 eurolla.

1.Pikalataus tapahtuu monesti kauppa-asioinnin yhteydessä tai huoltoaseman pihaan pysähtyessä pitkän matkan ajossa. Se on peruslatauksen jälkeen yleisin lataustapa ja hyvä vaihtoehto latauspisteen kotiin ostamiselle. Sadan kilometrin ajokantama latautuu noin 24 minuutissa ja tyhjä akku täyttyy noin tunnissa ja vartissa.

2.Suurteholataus on uusi, kesällä 2021 Suomeen rantautunut latausmuoto. Sen teho on kolminkertainen pikalataukseen verrattuna ja melkein 14-kertainen peruslataukseen nähden. Pitkillä päivämatkoilla suurteholataus on paras valinta. Esimerkiksi Helsingistä Lappiin pääsee kahdella noin 30-45 minuutin pysähdyksellä.

 

Paljon lataaminen maksaa?

Hinnoittelu vaihtelee hieman toimijoiden välillä, mutta yleensä peruslataus laskutetaan kilowattituntipohjaisesti, esimerkiksi 0,20 € per kWh, pikalataus minuuttipohjaisesti, esimerkiksi 0,20 € / minuutti ja suurteholataus joko minuutti- tai kilowattituntipohjaisesti, esimerkiksi 0,50 € / minuutti tai 0,30 € / kWh. Nyrkkisääntö on, että pienempi tehoinen lataus on halvempaa kuin suuri tehoinen. Myös latauspaikalla on merkitystä: Suurteholataus valtatien varrella on arvokkainta, kaupan parkkipaikan peruslataus edullisempaa.

Sähköauton lataus on usein todella paljon edullisempaa, kuin vastaavien ajokilometrien ajaminen bensalla tai dieselillä.Esimerkki ajokustannuksista 100 km matkalla:

• Täyssähköauto 3 €. Kulutuksen ollessa 20kwh/100km ja koti-sähkön hinta siirtoineen 0,15e /kwh
• Lataushybridi 7,25 €. Sähkönkulutuksen ollessa 10kwh, jolla päästään puolet eli 50 km matkasta ja puolet bensiinillä (3.5l) 7l/100km kulutuksella, bensiinin hinta 1,65e/l
• Polttomoottoriauto (bensiini) 11,50 €. Kulutuksen ollessa 7l/100km ja bensiinin hinta 1,65e/l

*Todellinen hinta riippuu kuljettajan ajotavasta, olosuhteista ja sähkön ja polttoaineen hinnanmuutoksista.

Maksaminen julkisilla tai kaupallisilla latauspisteillä tapahtuu eri tavalla kuin bensa tai diesel huoltoasemalla. Ensin latauslaitteeseen kytkeydytään, joko omalla tai latauslaitteen kaapelilla ja sen jälkeen laitteelle tunnistaudutaan joko pienellä avaimenperätunnisteella eli RFID:llä tai älypuhelinsovelluksella. Suomessa on kolme tunnisteita ja sovelluksia tarjoavaa palveluverkkoa: VirtaK-Lataus ja Fortumin Charge & Drive. Käytännössä Suomessa ajavan kannattaa tehdä sopimus näistä kaikkien, tai ainakin parin kanssa. Neljäntenä latausverkkona Suomeen nousee S-Ryhmän ABC-lataus. Verkoston rakennus on vasta aloitettu, eikä latauksen hinnoittelua ole vielä julkistettu.

Euroopassa autoilevan kannattaa myös huomata IONITY-suurteholatausverkon edullisempi hinta: Volvon sähköauton ostaja pääsee lataamaan IONITY-verkossa 0,35 €/min (Suomessa) hinnalla ensimmäisen vuoden ajan. 

 

Mistä löydän latauspisteen?

Latauspisteiden määrä ja tiheys kasvaa jatkuvasti. Suomen latauspisteet löydät helpoiten Sähköautoilijat ry:n ylläpitämästä latauskartta.fi -palvelusta. Uusi EU:n ilmasto- ja energiapaketti tukee autokannan nopeampaa sähköistymistä muun muassa ehdottamalla määrällisiä tavoitteita latausinfran laajentamiseksi. Vuoteen 2025 mennessä EU:n päätieverkolla (TEN-T) tulisi olla latausasema vähintään 60 kilometrin välein. Voit lukea lisää ilmastopaketin vaikutuksista autokannan sähköistymiseen tästä Autoalan Tiedotuskeskuksen tiedotteesta: https://www.aut.fi/ajankohtaista/tiedotteet/eu_n_ilmasto-_ja_energiapaketti_tukee_autokannan_nopeampaa_sahkoistymista.3205.news.

 


*Alkuperäinen artikkeli: https://autovouhotus.fi/valitse-lataustapa-tarpeen-mukaan-suurteholataus-on-uusin-ja-nopein-tapa-tayttaa-sahkoauton-akku/?fbclid=IwAR0Msqyg2rwE6GsM9ntZpOGEEW7CO2Ta_-qWZJ3XrgjfswpMdWMz_2e07Y0

Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista